SPAANSE IBERICO

Afkomstig uit Spanje.

Het Iberico varkensras is afkomstig uit het landschap van Dehesa, in Spanje en Portugal. Het is een van de best bewaarde eco-systemen in Europa. Het wordt getypeerd door weide beboste graslandschappen, met eiken bomen en een overvloed aan grassen en aromatische kruiden. Deze habitat zorgt voor het gebalanceerde dieet van de Iberico varkens dat zeer belangrijk is voor de kenmerkende smaak van het varken.

Ze hebben een gemiddeld gestalte en een klein hoofd met een korte nek. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen 3 verschillende soorten. Bellota: deze varkens worden geslacht nadat zij exclusief geleefd en gescharreld hebben in het Dehesa landschap. Hun voeding bestaat dus uitsluitend uit eikels, aromatische grassen en andere natuurlijke producten uit de Dehesa. De term pata negra duidt op 100% Iberico varkens (100% Bellota ) die grootgebracht zijn met eikels. Cebo de Campo: deze varkens hun dieet bestaat uit voeder van de boerderij, maar ook uit natuurlijke producten uit de Dehesa. Ze groeien op in openlucht boerderijen waarvan een deel van de boerderij mogelijk ook overdekt is. Cebo: de varkens hun dieet bestaat uitsluitend uit voeder afkomstig van de boerderij.

Kenmerken varkensvlees: Smaak: Het vlees heeft een rijke smaak en is bijzonder sappig. Het heeft een kenmerkende vetdooradering en is bovendien rijk aan onverzadigde vetten.